V zahradě pěstujeme jujuba, ale stále neplodné. Proč? Je cizosprašná nebo jí něco chybí?
jujuba
Jujuba holá (Ziziphus jujuba), zvaná také čínská datle, pochází zpod Himalájí. V Číně se pěstuje už 4000 let. Je vysoce ceněna jako užitková léčiva subtropická opadavá dřevina. Dnes je známo asi 100 odrůd, mnohé bez trnů.
U nás se jí daří ve slunečních vinařských oblastech s teplým létem i podzimem. Dobře snáší sucho i 20-stupňové mrazy. Pro zajištění dobré úrody třeba vysadit alespoň dvě odrůdy na slunné místo a důležité je, aby v zahradě byl kromě včel i jiný opylující hmyz, tedy abychom ho chemií neničili.
plody jujube
Pyl přenášejí zejména mouchy a mravenci
Malé nažloutlé květy nevýrazné vůně rozkvétají začátkem léta a bývají oboupohlavní, často cizosprašných. Pyl většinou nepřenášejí včely, ale hlavně mouchy a mravenci. Semenáče rodí až po 15 letech, ale když 2- až 3-leté naroubovat, tak zarodí už o dva roky. Při přesazování nejednou začnou růst až jeden-dva roky po vysazení. První dva až tři roky mladé stromky v zimě chráníme před mrazy.

Zvláštností je, že tvoří dva druhy výhonů. Jedny hrubnúce a tvořící kostru, druhé, tzv. letní, jsou olistěné a vyrůstají až koncem května, ale na zimu i s listy opadnou.
Plody dlouhé 2 – 5 cm, v zralosti červenohnědé, jsou šťavnaté a při sesychání sladu. Obsahují 25 – 30% sacharidů, sušené až 63%. Jsou bohaté na vitamin C (600 až 1200 mg), vitamíny skupiny B, betakaroten. Snižují tlak, fyzické vyčerpání, únavu, nespavost, detoxikují, posilují krvetvorbu, tlumí kašel, zpomalují stárnutí. V Indonésii připravují z mladých lístků imunostimulační salát. Plody některých odrůd (Zanzibar) chutnají po čokoládě.